Onze visie

Bevalwijzer is in 2011 opgericht door Bregje Peys en in 2019 overgenomen door Manon de Graaf (Verloskundige en trainer in Amsterdam).

Opgericht wegens het feit dat wij vonden dat het veel beter kon (én moest) dan de vele conventionele zwangerschapscursussen die alleen op het fysieke aspect ingaan. In de praktijk als verloskundige merkten wij dat een groot deel van de zwangeren eigenlijk nog veel meer zouden willen weten over de zwangerschap, de bevalling en de tijd daarna. Ook hoorden wij ná de bevalling  vaak teleurgesteld: : ‘Waaaarom heeft niemand mij dit verteld?’ Natuurlijk zijn er al veel cursussen op het internet te boeken vol met informatie, maar hoe weet je wat je niet weet, en hoe weet je wat waar is? Ik ben ervan overtuigd dat een zwangere het meest heeft aan  expert op het gebied van bevallen: de verloskundige!

De behoefte aan objectieve, professionele informatie ter voorbereiding op de bevalling en kraamtijd nemen wij bij Bevalwijzer heel serieus! Daarom verzorgen wij met Bevalwijzer informatieve zwangerschapscursussen ter voorbereiding op de bevalling en de tijd erna. De cursussen zijn niet alleen gericht op het fysieke, maar ook op het mentale én praktische aspect. Door alle informatie objectief op een rij te zetten, krijg je overzicht in wat er komen gaat en dat geeft een gevoel van rust en controle.

We zullen het allemaal eens zijn als ik zeg dat een bevalling een ingrijpende gebeurtenis is. Je gevoel daarover neem je de rest van je leven mee. Als je tevreden kunt terugkijken op de bevalling en de rol die je daarbij gespeeld hebt, ervaar je een gevoel van ‘empowerment’. Een positieve bevalervaring geeft je meer eigenwaarde, trots en zelfvertrouwen! We wensen iedere zwangere én haar partner een positief gevoel over de bevalling en zijn/haar rol daarbij.

Knowledge is power

Bij veel zwangerschapscursussen ligt de nadruk echter op het lichamelijke aspect van de bevalling (adem-, en perstechnieken, houdingen) en niet op het mentale aspect van de bevalling (wat zijn je verwachtingen, hoe ga je met pijn om, hoe kun je jezelf motiveren?). Dat lijkt dus een gemiste kans. Want hoe realistischer je voorstelling over de bevalling is, hoe groter de kans is dat je er achteraf een goed gevoel over zal hebben. Met reële verwachtingen kom je uiteindelijk voor minder verrassingen te staan.  De sleutel ligt dus in informatie: informatie kan je kennis en inzicht vergroten en daardoor realistische verwachtingen scheppen. Dit vergroot je gevoel van controle over de bevalling en je eigen situatie.

Letterlijk in verwachting

Uit onderzoek* blijkt dat deze bevalervaring grotendeels bepaald wordt door de verwachtingen die je van tevoren hebt over je bevalling. Hoe zie je je bevalling voor je, en is dit een realistisch beeld? Hoe meer je bevalling lijkt op wat je er van tevoren bij had voorgesteld, hoe positiever je achteraf bent over je bevalling. Het is dus belangrijk dat je verwachtingen gebaseerd zijn op de juisteinformatie en ideeën!

Mentale voorbereiding

We wensen natuurlijk iedere zwangere een positief gevoel over haar bevalling. Daarom zijn de Bevalwijzer cursussen dan ook gericht op informatie en inzicht, gegeven in een ontspannen setting. Het zogenoemde puffen heb je zo geleerd; het is juist de informatie over de bevalling & het inzicht in jezelf die de kans op een tegenvallende ervaring kunnen verkleinen én je mentale (veer)kracht tijdens je bevalling kunnen opleveren.

*Boer, de J., Zeeman, K (2008). Prenatale Verloskundige Begeleiding. Aanbevelingen voor ondersteuning, interactie en voorlichting. KNOV-standaard. Utrecht: KNOV.
*P. Et al (2004). Factors related to childbirth satisfaction. Journal of Advanced nursing; Vol(46)2, 212-219. Hauck,Y. Et al (2007). The influence of childbirth expectations on Western Australian women’s perpections of their birth experience. Midwivery; Vol 23, 235-247.
*Rijnders, M. et al. (2008). Perinatal factors related to negative or positive recall of birth experience in women 3 years postpartum in te Netherlands. Birth 35:2 June 2008

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *